Κλάδεμα Ελαιώνα ! Δολοφόνος με το πριόνι ή χειρούργος ;

Μάρτιος …. Εδώ στον Βορρά το κρύο ακόμα καλά κρατεί ..Είναι όμως και τα τελευταία ξεσπάσματα του χειμώνα καθώς  σύντομα είναι η εποχή που η φύση αρχίζει και ξυπνά  και ετοιμάζεται να δώσει το σύνθημα για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου ….Έχει φτάσει ο καιρός για μια από τις  ενδιαφέρουσες και σημαντικές διαδικασίες για τους ελαιώνες μας , το κλάδεμα .

Όλα ξεκινούν νωρίς το πρωί παίρνοντας ένα καλό πρωινό και ετοιμάζοντας τα εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στο Κτήμα μας .

Μια τελευταία ματιά στα εργαλεία που θα πάρουμε μαζί μας πριν φύγουμε για το κτήμα μας :

  1. Κλαδευτικό αλυσοπρίονο .
  2. Κλαδευτήρι χειροκίνητο , ηλεκτρικό ή με αέρα .
  3. Τηλεσκοπικό πριόνι .
  4. Ψαλίδα κλαδέματος με αμόνι .
  5. Γάντια κτλ .

Μπαίνοντας στο κτήμα ,έχω ήδη αποφασίσει  ποιο κλάδεμα θα εφαρμόσω στα δέντρα μας ώστε να γλιτώσουμε εργατοώρες και κόπο πχ (κλάδεμα διαμόρφωσης , κλάδεμα καρποφορίας ή κλάδεμα ανανέωσης ).

Οι στόχοι του κλαδέματος μας θα πρέπει να είναι οι :

 1. Διαμόρφωση σκελετού.
2. Το ισοζύγιο μεταξύ βλάστησης, ζώνης καρποφορίας και ριζικού συστήματος.
3. Αφαίρεση προσβεβλημένων βλαστών και καρπών.
4. Αύξηση άμεσου φωτισμού και αερισμού (προσοχή στα εγκαύματα).
5. Η ελαχιστοποίηση της μη παραγωγικής περιόδου.
6. Η παράταση της περιόδου σταθερής απόδοσης του φυτού.
7. Η αύξηση της παραγωγής και της διευκόλυνσης της συλλογής.
8. Η εξοικονόμηση υγρασίας, που είναι περιοριστικός παράγοντας σε ξερικούς ελαιώνες.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε πως να κλαδέψουμε τις ελιές επειδή αυτή η διαδικασία για τους περισσότερους αγρότες στην Ελλάδα είναι μια διαδικασία άγνωστη καθώς εάν όχι όλα ,τα περισσότερα κλαδέματα γίνονται εμπειρικά και με πολύ κακά αποτελέσματα ( παρενιαυτοφορία ).

Γνωστή εικόνα σε όλους μας είναι ότι την περίοδο του κλαδέματος αντί να ακούς τον ήχο από τα κλαδευτήρια ακούς τον ήχο από τα αλυσοπρίονα , λες και βρίσκεσαι σε ταινία τρόμου και σε κυνηγούν να σε σκοτώσουν με μανία …..

Ένας από τους λόγους που μετά από χρόνια στην καλλιέργεια της ελιάς άφησα στην άκρη την ίσως λάθος εμπειρία που είχα και ξεκίνησα να ανακαλύψω από την αρχή ξανά  όλη την διαδικασία  του κλαδέματος σαν πρωτάρης . Αυτή η εμπειρία αναζήτησης της γνώσης με ανάγκασε να δω τα πράγματα τελείως διαφορετικά , να μάθω τεχνικές κλαδέματος που βασίζονται στην επιστημονική γνώση και εφαρμόζοντας αυτές να δω τα θετικά αποτελέσματα στον ελαιώνα μου .

Το κλάδεμα του ελαιώνα δεν είναι μια ξεχωριστή μεμονωμένη διαδικασία που πρέπει απλά να την κάνεις μια συγκεκριμένη περίοδο . Θα πρέπει να γνωρίζεις την πορεία του κτήματος σου και να καταλάβεις ότι είναι μια ενέργεια που συμπληρώνει την συνέχεια της δικής σου προσπάθειας  .

Για αυτό αφήστε τα αλυσοπρίονα και πιάστε τα κλαδευτήρια …

 

 

 

Leave a Comment.