Ελαιόλαδο ή λάδι για το καντήλι ;

Πολλές φορές έχω πετύχει πελάτες σούπερ market να λένε : δές πόσο φτηνά έχουν το ελαιόλαδο εδώ , τσάμπα το έχουν και φυσικά το αγοράζουν .

Αλήθεια έχετε κοιτάξει τι αναγράφει από κάτω με ΜΕΓΆΛΑ ΓΡΆΜΜΑΤΑ:
Ελαιόλαδο –αποτελούμενο από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα .

 Άραγε γνωρίζεται τι σημαίνει αυτό ;

Δείτε λοιπόν :

Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν τον όρο “olio lampante” για ελαιόλαδα κατώτερης ποιότητας, τα οποία έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, επειδή περιέχουν υψηλή οξύτητα ή προσμίξεις από ξένες ύλες. Η μετάφραση του όρου “olio lampante” είναι “λάδι για κάυση” ή “λάδι λαμπτήρων”, λάδι δηλαδή το οποίο δεν προορίζεται για κατανάλωση. 
Τα συγκεκριμένα λάδια, προκειμένου να διατεθούν προς κατανάλωση, υπόκεινται την επεξεργασία του ραφιναρίσματος (raffinare) με σκοπό να μειωθεί η οξύτητά τους. Οι ειδικοί τα αποκαλούν ραφιναρισμένα, όμως ο έλληνας νομοθέτης τα ονόμασε “εξευγενισμένα”. 
Παρόλα αυτά, προτού διατεθούν προς κατανάλωση, πρέπει να αναμειχθούν κατά τουλάχιστον 30% με παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί την δεύτερη ποιοτικά κατηγορία του ελαιολάδου.

Ανώτερη ποιοτικά κατηγορία του ελαιολάδου είναι το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο (Extra Virgin Olive Oil), προϊόν το οποίο διαθέτουμε .

Ρωτήστε μας!

Leave a Comment.